10 zile pînă la Ziua Z! Perspective!

A început numărătoarea inversă!

Mai sînt 10 zile, cea de azi inclusă, pînă la finalizarea alegerilor locale şi europarlamentare.Deşi, la nivel de Iaşi, municipiu şi judeţ, jocurile par a fi fost făcute, în ecuaţie mai este o necunoscută extrem de importantă care, la unul din ”meciuri”, ar putea schimba totul.

La Primărie, Mihai Chirica este ca şi cîştigător. Nici măcar variabila de care vom vorbi la sfîrşitul acestui articol nu ar putea schimba rezultatul. Pe locul doi va veni candidatul ADU, Marius Bodea. Pe trei, Bogdan Balanişcu, apoi ceilalţi candidaţi aflaţi în cursă. Bodea nu-l poate bate pe Chirica datorită lipsei de carismă, ruperii de voturi din partea lui Cosette Chichirău şi lipsa suportului clar de la celelalte două partide ale alianţei. Balanişcu pierde pe bază de campanie slabă şi sabotaj intern.

La CJ, Alexe are procente bune în faţa lui Bogdan Cojocaru, aşa încît l-am putea considera căştigător. Nu încă, totuşi. Mai este ceva de luat în calcul. Pe doi vine Bogdan Cojocaru, apoi ceilalţi candidaţi înscrişi în cursă , dintre care cei mai cunoscuţi sînt Movilă şi Ostaficiuc.Dacă va căştiga , Alexe o va face pe baza unei campanii clar mai bune decît cea a PSD, a susţinerii partidului şi a primarilor liberali şi a ajutorului primit din afară de partid de la diverşi politicieni, dintre care unul reuşeşte extraordinara performanţă de a face chiar un joc triplu.Detalii în analizele de peste două săptămîini. Cojocaru pierde pe campanie slabă(ce a fost mediatizarea aia a alianţei cu Victor Chirilă, personaj politic marginal şi expirat sau a celei cu nuşce uniune a şoferilor? te apucă rîsul!), a sabotajului intern, dar, în primul şi în primul rînd, a imobilismului şi muţeniei lui Bogdan Cojocaru însuşi. Nu-ţi pot face ceilalţi chiar totul!

Şi acum să vorbim de variabila de care am pomenit. Ea este legată de votantul propriu-zis. Estimările privind prezenţa care se va înregistra la vot merg la 45% sau chiar foarte puţin peste. Din aceste 45% se estimează, la nivelul judeţului Iaşi, că numărul indecişilor este spre 30%, dar fără a atinge această cifră. Din cei 45%.Asta înseamnă că prognozele noastre sînt făcute pentru aproximativ 70-75% dintre cei care vor vota. Şi de aici, calculele.Avansul lui Chirica faţă de Bodea este suficient de mare pentru a nu-i păsa de indecişi. Sigur, dacă Bodea ar culege efectiv în totalitate voturile indecişilor, lucrurile s-ar putea schimba.La CJ, lui Cojocaru îi trebuie un raport de cel puţin 2 la 1 dintre voturile indecişilor de azi în favoarea sa pentru a reuşi să-l învingă pe Alexe.Platforma noastră nu crede în realizarea nici unuia dintre cele două scenarii. Asta pentru că indecişii au, de regulă, o opţiune de vot pe care , din diverse motive, nu vor să o facă publică. Din această cauză , credem că cele mai multe voturi din această categorie se vor duce înspre AUR, celelalte urmînd a fi distribuite către ceilalţi, cu un plus pentru cei aflaţi momentan pe locul doi.

În concluzie, a venit timpul să riscăm şi un pronostic clar: Chrica cîştigă primăria Iaşi, iar Alexe cîştigă Consiliul Judeţean Iaşi. Dacă îşi vor duce sau nu mandatele pînă la capăt e o treabă la care nu ne dăm cu părerea, dar celor foarte curioşi le-o recomandăm pe vrăjitoarea Cireşica!

Trimiteti mai departe