Cine este independentul care ar putea cîştiga primăria Iaşilor?

Un sondaj de uz strict intern al filialei ieşene a unui partid politic anunţă existenţa unei adevărate bombe cu ceas pentru formaţiunile politice cunoscute:25% dintre ieşeni şi-ar da votul pentru funcţia de primar unui candidat independent!

Nu ar fi prima dată cînd locuitorii oraşului reşedinţă de judeţ ar fi gata să încredinţeze conducerea municipiului unui ilustru necunoscut. În 2016, la alegerile locale de atunci, Andrei Postolache, un cetăţean care era cunoscut, probabil, doar de familie şi un cerc restrîns de prieteni, a obţinut 15% din sufragiile ieşenilor. Că odată ajuns consilier municipal, Postolache nu a performat, ba, chiar, dimpotrivă, este deja o altă mîncare de peşte.Sondajul ne arată că ideea alegerii unui om fără de partid a rămas puternic ancorată în minţile ieşenilor. Dealtfel, neîncrederea în partidelor tradiţionale creşte de la un ciclu electoral la altul, dovada fiind trendul descendent de participare la vot.

Sondajul nu ne spune dacă independentul respectiv ar obţine procentele menţionate candidînd singur sau susţinut de un partid fără a fi membru al acestuia.

Este însă clar că în această situaţie ar creşte prezenţa la urne, noi cînsiderînd că voturile sale ar proveni de la cei care au absentat în trecut.

Dar cine ar putea fi candidatul independent pentru Iaşi? Greu de spus. Pe la colţuri se mai vorbeşte de cîte un nume, dar, pînă acum, niciunul dintre aceste nume nu a avut curajul să-şi facă publice intenţiile.

Mai sînt trei luni pînă la alegerile locale. Ar cam fi timpul să-şi dezvăluie identitatea.Azi. Mîine ar putea fi prea tîrziu. 25% stau în drum. Are cineva îndrăzneala să le ia?

Trimiteti mai departe