Un sondaj surprinzător pe judeţul Iaşi şi cîteva comentarii!

A apărut, aşa, pe nepusă masă, un sondaj relativ la intenţiile de vot ale cetăţenilor din judeţul Iaşi.Comanditarul a fost PSD Iaşi.

Conform vechii ziceri ”cine plăteşte muzica o şi comandă”, PSD apare drept primul atît la Consiliul Local, cît şi la cel judeţean. Asta nu este nici surpriză şi nici manipulare, scorul cu care este credit PSD (ceva peste 30%) fiind cel pe care îl obţin social-democraţii de ani şi ani încoace. Ceea ce ne-a atras atenţia sînt altele.

În primul rînd, scorurile aproape suprapuse pe partid ale celor doi prezumaţi principali competitori PSD:Bogdan Bălănişcu, pentru primărie şi Bogdan Cojocaru, pentru şefia CJ. În opinia noastră , acestea au fost umflate grosolan. Nici Bălănişcu şi nici Cojocaru nu au notorietate suficientă pentru a face scorul partidului. Da, nu sînt nişte necunoscuţi, dar ei sînt figuri familiare pentru politicieni, oameni interesaţi de politică şi jurnalişti. Majorităţii cetăţenilor numele lor nu le spune nimic. Da, votanţii PSD sînt disciplinaţi, dar vor vota ei in corpore cu candidaţii partidului? Greu de crezut. Cel puţin la cursa pentru primărie, sîntem convinşi că vor fi destui cei care vor pune ştampila pe Mihai Chirica. Al doilea lucru care ne sare în ochi este cotarea AUR drept al patrulea partid al judeţului, cu un rezultat un pic peste 10%. Peste poate să fie aşa. AUR este într-un trend ascendent în toate judeţele. Lipsa unor organizaţii puternice în municipiul şi judeţeul Iaşi, precum şi a unor candidaţi cu notorietate , nu va avea un mare efect asupra rezultatului. Asta pentru că în acest an, spre deosebire de trecutele alegeri , pînă şi votul la alegerile locale va fi unul politic. La urmă avem şi că PNL ţine trena PSD cu scoruri pe care liberalii poate le vor obţine la alegerile din 2044 sau 2048, dar în nici un caz la cele de anul acest.

Opinia noastră este că prin acest sondaj se urmăreşte inducerea în mintea publicului a două idei:prima este că alianţa PSD-PNL este invincibilă şi va continua guvernarea şi pe plan local iar a doua că AUR este un partid marginal, al patrulea în preferinţe, aşa că nu merită votat cu el pentru că se iroseşte votul.

Peste cîteva luni vom şti dacă această strategie a funcţionat sau nu!

Trimiteti mai departe