Ce s-a schimbat în jocul politic ieşean în ultimele zile?

Două evenimente petrecute zilele acestea schimbă datele problemei în ce priveşte alegerile locale din Iaşi!

La sfîrşitul săptămînii trecute , judecătorii ieşeni au trimis înapoi la parchet dosarul „Flux”, în care primarul în funcţie, Mihai Chirica, avea calitatea de inculpat. Asta înseamnă timp cîştigat de primar, fiindcă un dosar nu se reface cît ai bate din palme, iar dacă nu vor fi aduse noi probe concludente dosarul riscă să fie returnat şi a doua oară. În aceste condiţii, Chirica îşi reia postura de mare favorit fiind, cel puţin o perioadă de timp, fără griji prea mari. Nu ştim ce este, dar parcă întotdeauna, la momentul oportun, o mînă nevăzută îl ajută. Cum bu sîntem dispuşi să facem afirmaţii doar de dragul discuţiei, o trecem pe seama norocului.

Al doilea eveniment s-a petrecut astăzi. După ce lucrurile stăteau în lîncezire de foarte mult timp, deodată, în mare viteză este anunţată oficial alinţa compusă din USR, Forţa Dreptei şi PMP-ul lui Tomac. În opinia noastră, graba aparţine UR-iştilor, care, după ce încasează lovitură după lovitură în scandalul vaccinurilor, trebuiau să prezinte opiniei publice şi un fapt care să arate că încă deţin forţă politică. Avem mari îndoieli legate de cum va rezista alianţa strict datorită faptului că încă nu a fost tranşată legal şefia PMP. Atîta vreme cît justiţia nu spune , negru pe alb, că acel congres în care Eugen Tomac a fost ales preşedinte este statutar nimic nu e sigur. Dar şi pentru cei ai lui Tomac o ieşire in scenă cu un eveniment mediatizat naţional era o ocazie ce nu putea fi ratată. Forţa dreptei se agaţă şi ea cum poate şi unde poate în speranţa continuării carierei politice a celor doi, trei lideri ai săi. Impactul pe Iaşi va fi întărirea poziţiei lui Bodea drept principal contracandidat al lui Chirica la primăria municipiului. Cele cîteva procente pe care Petru Movilă le poate livra îl duc pe deputatul USR în poziţia a doua. În aceste condiţii devine de neînţeles amînarea de către PSD a anunţării candidatului său, după cum tot de neînţeles rămîne şi atitudinea tăcută a în această privinţă a AUR şi SOS România.

Pentru ca analiza de mai sus să rămînă validă trebuie îndeplinite două elemente:
1. Mihai Chirica să nu fie adus în faţa instanţei foarte rapid într-un alt dosar.
2. Judecătorii bucureşteni să se pronunţe la termenul din ianuarie în favoarea lui Eugen Tomac în litigiul său cu Cristian Diaconescu relativ la şefia PMP.

Nu ştim ce va fi cu prima presupenere, dar a doua este foarte greu să se îndepliniească. Pînă atunci, totuşi, considerăm analiza noastră drept valabilă!

Trimiteti mai departe