Cine ne vor fi candidaţii la Primărie?

Cu aproximativ şapte luni înainte de alegerile locale, ar trebui , deja, să ştim care sînt candidaţii partidelor politice pentru primăria ieşeană. Un partid bine organizat începe, chiar din noaptea pierderii alegerilor locale pentru o primărie oarecare, să-şi creioneze o listă cu potenţialii candidaţi de peste patru ani. Apoi urmează lansarea de mici fumigene, pentru a vedea cum este primit fiecare nume de electorat, restrîngeri de listă, pînă, în final, se rămîne cu un singur nume. Nu mai tîrziu de doi ani de la trecutele alegeri. Urmează promovarea celui ales pentru următorii doi ani. Strategii gen Băsescu la primăria Bucureşti 2000 şi alegerile prezidenţiale 2004 merg odată , de două ori şi gata. Asta dacă vorbim despre partide serioase, bine oranizate. La noi e altfel. Se merge pe improvizaţie, pe candidaţi scoşi din mînecă pe ultima sută de metri.Cel puţin, aşa este la Iaşi
Asta nu înseamnă că nu avem o dee foarte clară despre cine ne vor fi candidaţii.
Haideţi să-i vedem.

PSD-Bogdan Bălănişcu – NU foarte carismatic şi nici extrem de cunoscut publicului, Bălănişcu este cel care va încerca marea cu degetul din partea social-democraţilor. Va veni în faţa alegătorilor cu teme de mediu, în speranţa că va absorbi pe lîngă voturile psd-iştilor şi pe cele ale ecologiştilor. Dealtfel, Bălănişcu ocupă în prezent funcţia de secretar de stat la Ministerul mediului.

PNL-Mihai Chirica. – Oricît nu le-ar place unor liberali de el, e singura soluţie pentru ca PNL să poată cîştiga primăria. Altul nu au . Şi, evident, Chirica va tracta partidul la un scor bunicel şi în consiliul local.Dacă vor renunţa la el, atunci liberalii , pentru a cîştiga primăria, vor trebui să stea în post şi rugăciune, că altă şansă nu ar avea.

USR-Marius Bodea– Deputatul de Iaşi va fi la a treia încercare. Şi-a cam eliminat toţi adversarii din partid , aşa încît nu are emoţii că nu el va fi candidatul.Nu va veni cu nici o propunere şi nici un proiect pentru că nu are. Tot ce va face va fi încercarea de a coaliza în jurul său pe toţi votanţii anti-Chirica. Mai mult nu poate. Va obţine un scor bunicel, dar nu va cîştiga.

SOS România-Dragomir Tomaşeschi- Fostul prefect de Iaşi va fi candidatul ”şoşocar”. Temele sale de campanie vor politice şi nu administrative, cea care le va trasa urmînd a fi Diana Şoşoacă. El doar va candida.

AUR-Aici este o problemă. Partidul în cea mai mare ascensiune nu are la Iaşi o persoanlitate cu care să iasă în faţă. Iar dacă, totuşi, o are, nu a făcut-o cunoscută. Poate fi lipsa unui nume un dezavantaj pentru AUR? În mod normal, da. Dar, dacă se iese, chiar şi mai tîrziu, cu un nume cunoscut şi fără pată, lucrurile se vor schimba. Deşi, după părerea noastră, cel care va candida la Iaşi va fi George Simion, doar că va purta alt nume. Pentru înţelesul tuturor, Simion va fi cel care va dinamiza campania la Iaşi, dar în numele unui candidat oarecare. Vor aborda atît teme politice, cît şi administrative.În opinia noastră, strategia AUR se va baza pe buna percepţie pe care o are Simion în rîndul unui numeros public. Atunci, de ce să rişte de pe acum cu un nume oarecare? Îl vor dezvălui mai tîrziu.

Trimiteti mai departe