Ce urmăreşte, de fapt, PNL, în ”hîrjoneala” cu PSD?

Ce-i cu toată frăsuiala asta între Marcel Ciolacu şi Rareş Bogdan, între PNL şi PSD, cu ameninţări ale primilor de a ieşi de la guvernare, ba chiar şi cu cererea unui liberal de frunte ca, te buşeşte rîsul , nu alta, social-democraţii să fie scoşi de la guvernare? Nimic concret care să aducă vreun plus acestei ţări. Doar dorinţa PNL de a fi mai bine poziţionat în viitoarele alegeri, alea de tip 3 în 1 de anul viitor.
Concret, PNL ar vrea ca după anul care va veni să rămînă în continuare cu o porţie bunicică din actul guvernamental. Dar cum s-o obţină? De sprijin de la Cotroceni nu va fi vorba. Iohannis a primit acceptul să facă ocolul Pămîntului în 80 de zile şi, în anul care va veni, cu asta se va ocupa. În treacăt fie spus, Iohannis nu a fost nicioadată liberal.Pe preşedintele nostru, cu excepţia propriei persoane şi a consoartei, care, după viitoarele excursii, ar putea să-şi schimbe prenumele din Carmen în Leana, îl doare la şosete cam de toată lumea de prin ţara noastră.El doar a speculat dorinţa nemăsurată de putere a liberalilor şi le-a folosit partidul ca un simplu vehicul politic.Că PNL va deconta slugărnicia arătată lui Iohannis este altă discuţie şi aceasta se va purta anul viitor.
Revenind la oile noastre, avem că PNL a ajuns la concluzia că PSD poate fi şantajat cu desprinderea din coaliţia de guvernare. Calculul liberalilor stă cam aşa: după alegerile de anul viitor , social-democraţii nu vor putea face guvernul singuri, pentru că rezultatele alegerilor nu le va permite. Nici tractarea minorităţilor şi a UDMR nu va fi deajuns, procentele lor fiind tot insuficiente. Ar rămîne AUR. Dar aici este o problemă. Bruxelles-ul, de care PSD ascultă cu tot atîta sfinţenie ca şi PNL, nu îşi va da girul, adică va fi bai mare. Unde mai pui că s-ar putea ca nici Simion şi a lui să nu fie dispuşi la o inhămare cu PSD într-un viitor guvern, care se anunţă de pe acum a fi al sărăciei naţionale. Atunci, vrînd, nevrînd social-democraţii vor trebui să continue ”prietenia cu liberalii”. Aşa că aceştia din urmă anunţă chiar de pe acum că vor o felie mai mare din prăjitură.
Rămîne şi ipoteza în care PSD nu se va uita la scîncetele liberalilor şi îi va trata cu flit. Vor îndrăzni aceştia să meargă singuri? Sînt voci, dar puţine dintre ele credibile, care ar dori lucrul acesta. Va fi rău de tot. Liberalii ar pleca de undeva sub 15% în prezent, cu tendinţă de scădere. Aşa încît cei care vor desprinderea ar dori intrarea în opoziţie chiar la guvernare fiind, pentru continuitate atunci cînd vor părăsi guvernarea. Speranţa ar fă ca ei să fie principalii beneficiari ai erodarii la guvernare a PSD, de data asta singur. Aiurea, gînduri infantile. La tot ce se întîmplă rău în ţara asta, beneficiarii politici sînt AUR şi SOS România. Şi aşa va fi şi anul viitor.
Rîndurile de mai sus au fost scrise fără a lua în calcul un element extrem de important, şi anume pe cine va susţine Stamb, pardon,Washington-ul? Dacă acesta va fi dom gheneral Ciucă, liberalii ar putea avea speranţe. Altfel…

Trimiteti mai departe