Ar putea cîştiga AUR alegerile parlamentare?

Într-un articol publicat ieri pe platforma noastră, ne întrebam dacă Alianţa pentru Unitatea Românilor(AUR) ar putea cîştiga alegerile generale de anul viitor. Întrebare legitimă, AUR fiind, la momentul scrierii acestor rînduri, partidul în constantă creştere în preferinţele alegătorilor. Problema este că această creştere, deşi constantă, este una extrem de lentă.

Ce ar putea face AUR pentru a-şi maximiza şansele de a deveni primul partid al ţării?Răspunsul evident ar fi să încerce să-şi atragă şi mai multă populaţie ca pînă acum. Dar cum să o facă? Bazinul electoral aşa-numit suveranist are limitele sale, iar AUR nu este singurul jucător pe această direcţie. Ar putea lua AUR voturi de la simpatizanţii social-democraţi? Da, şi probabil o face şi acum, dar în număr redus. Votanţii social-democraţi, deşi atraşi , în general, şi de ideile naţionaliste, sînt, de regulă, atraşi de stabilitate, de o creştere de pensii etc., iar PSD, avînd guvernarea în mînă, le poate crea iluzia că cerinţele lor vor fi îndeplinite. Cînd? Oleacă mai tirziu, că doar nu acum. Atunci, ar putea lua de la liberali? Cîţiva traseişti sau cîţiva veleitari care simt că nu vor avea un loc asigurat anul viitor, da. Din masa votanţilor liberali, nu. Aceştia sînt, de regulă, oameni care nu sînt atraşi de ideile naţionaliste, care, în opinia noastră , habar nu au ce vor, dar le place să se considere ca făcînd parte dintr-o elită.De la USR, atunci? Oricît ar părea de ciudat, şansele de a lua de aici sînt mai mari. Nu toţi simpatizanţii USR văd doar curcubeu în faţa ochilor şi au fost atraşi în formaţiunea marxistă chiar de denumirea ei, salvarea României. Că lucrurile nu stau aşa, ci par a fi chiar pe dos, a produs dezamăgire. Aici ar trebui să lucreze AUR.

Dar cel mai important bazin de votanţi este cel al SOS România. Ideile cele două partide nu diferă foarte mult. Singurul lucru pe care ar trebui să îl facă George Simion pentru a rupe votanţi de acolo este să fie mai vocal decît Diana Şoşoacă. La prima vedere pare o misiune imposibilă, fiindcă, la urma urmei, cine ar putea fi mai vocal decît Diana Şoşoacă? Dar, dacă vrei să căştigi alegerile, trebui să o faci. Din altă parte nu poţi lua voturile necesare victoriei.

La urmă, dar nu în ultimul rînd, AUR trebuie să mai facă ceva:să-şi păstreze propriii votanţi. E greu de crezut că aducerea în partid a unor nume oarecum expirate ar ajuta la asta. Da, au notorietate, iar unii au şi bani. Chestia e că o dată ce se vor vedea cu sacii în căruţă se vor orienta spre alte direcţii. AUR este un simplu vehicul pentru ei. Au mai folosit astfel de vehicule şi în trecut. Ce contează unul în plus?

Trimiteti mai departe