Variante de guvern dacă moţiunea trece-SURSE

Surse parlamentare au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că un nou Guvern eminamente politic, în variantă clasică, majoritar în Parlament, este greu de crezut că va putea fi instalat. Este exclus total un guvern cu PSD pentru că liberalii și Klaus Iohannis nu ar fi de acord cu o asociere cu social-democrații la guvernare. Totuși, PSD nu ar spune ‘Nu’ din start și ar sta la masa negocierilor. Varianta unui „ghiveci” din 4-5 partide la guvernare, fără PSD, ar provoca prea multe complicații și este o variantă de evitat, mai spun sursele citate. UDMR nu ar intra cu miniștri la guvernare, în actualul context, lucru care face aproape imposibilă orice formulă de guvernare majoritară.

Ar avea șanse bune un nou Guvern minoritar PNL, spun sursele citate. Un scenariu vehiculat aici este un Guvern minoritar PNL cu premier tehnocrat pentru a da mai multe garanții de imparțialitate în timpul celor două runde de alegeri locale și parlamentare. Ar putea obține la limită o nouă majoritate cu voturi și de pe stânga eșichierului politic. Liberalii în special spun că ar putea atrage voturi de la parlamentarii „responsabili” din PSD și Pro România. Dacă premierul propus nu are un istoric de conflicte puternice cu PSD, atunci cresc șansele unui asemenea cabinet, au explicat surse parlamentare pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Un Guvern de uniune națională este cotat cu șanse infime, spre zero. La fel și un Guvern tehnocrat, de specialiști. Sursele citate spun că guvernul de uniune națională este doar o „poveste frumoasă” care ar putea apărea doar în caz de conflict armat, în timp ce o garnitură tehnocrată la Palatul Victoria nu a fost până acum luată în calcul, parlamentarii spunând că acesta este un semn că nici nu se va merge spre această direcție.

O variantă care primește de la parlamentari șanse foarte mari să devină realitate este un cabinet interimar până la parlamentare. Ținând cont de cele două runde de alegeri locale și generale, fiecare partid se va radicaliza pentru a-și mobiliza propriul electorat și va avea cerințe prin care se vor exclude unele pe altele. Parlamentarii consultați de ȘTIRIPESURSE.RO consideră că va fi foarte greu, în aceste condiții, să se formeze un nou Guvern. Astfel, dacă PSD reușește să demită Guvernul Orban II, nu ar fi deloc o surpriză pentru parlamentari, ba dimpotrivă, să rămână până la iarnă tot actualul cabinet, interimar, cu puteri reduse.

(stiripesurse.ro)

Trimiteti mai departe