Intrăm în campania elecorală! Popa sau Alexe? Chirica, Gavrilă sau Chichirău?

Se intră în linia dreaptă dinaintea scrutinului local din 27 septembrie.Toţi competitorii politici şi-au depus listele, ştim cine le sînt ”virfurile de lance”, le cunoaştem temele abordate în perioada de precampanie. Va decide sau nu perioada de campanie propriu-zisă, care va începe la mijlocul acestei săptămîni? Greu de spus, deşi noi opinăm că nu, adică cei aflaţi azi în poziţii de forţă şi le vor menţine şi peste o lună. Sigur, dacă nu vor primi , pe final, ditamai lovitura cu bîta în moalele capului, variantă pe care nu o putem exclude cu desăvîrşire. Pe bază de informaţii puse cap la cap, zvonuri suficient de credibile, ”ciupituri” de ici şi de colo, vom încerca să prezentăm şansele candidaţilor la cele două mai importante funcţii:preşedinte CJ Iaşi şi primar al Iaşului.

La CJ avem doar doi competitori reali, Maricel Popa pentru PSD şi Costel Alexe pentru PNL. Candidaturile celor doi erau anunţate de mult, se ştia că între ei doi se va da bătălia principală.Se anunţa o luptă echilibrată. Odată, însă, cu cedarea puterii de către social-democraţi liberalilor, Alexe a devenit marele favorit.Din păcate pentru el, dorinţa sa de mărire i-a jucat o festă. Alexe s-a agăţat cu dinţii să fie şi el ministru. Şi este, este ministrul Mediului şi al Pădurilor. În condiţiile tăierilor masive de copaci din ţara noastră, vizibilitatea acestei funcţii este asigurată. Asigurată, dar cu percepţie negativă pentru deţinătorul ei.Astfel, Alexe a devenit calul de bătaie al tuturor celor interesaţi de situaţia pădurilor româneşti. Ba, s-a căpătat chiar şi cu porecle.În concluzie, acţiunile lui Alexe sînt în scădere. Îl mai adugăm aici şi pe ”prietenul” său Marius Bodea, care concurează pentru aceeaşi funcţie. Bodea nu va face mare brînză, opinia noastră fiind că se va situa binişor sub scorul partidului său (USR), dar ceva voturi de la Alexe tot va rupe. Alexe a avut, însă, oportunitatea să se aşeze comfortabil în scaunul de lider, dar a ratat-o. A refuzat alianţa propusă de Petru Movilă. Cel din urmă candidează tot la funcţia dorită de Alexe şi, surpinzător sau nu, ocupă locul III în preferinţele electoratului, cu un scor de două cifre.Nu a putut cu ajutor liberal, îşi trage singur oamenii în CJ. Ceilalţi candidaţi nu contează. Foarte puţine şanse pentru Dragomir Tomaşeschi(IPM), Sebastian Tătaru(PV), Costel Irimia(ALDE)de a realiza cele 5% necesare pentru intrarea în CJ. Marius Bodea
(USR) va depăşi binişor acest prag, dar atît, iar pentru Bogdan Abălaşi(ProRomânia), emoţii.
Ca o concluzie, la momentul redactării acestor rînduri, Popa are un avans bunişor în faţa lui Alexe.Iar dacă moţiunea iniţiată de PSD va trece, avansul său se va consolida.

Pentru funcţia de primar al Iaşului, ecuaţia este mai puţin complicată.Mihai Chirica, candidatul PNL, pare a fi cîştigător. Că noi nu înţelegem ce mare lucru a făcut Chirica în cei cinci ani de administrare a Iaşului să merite atîta încredere este altă discuţie, dar lucrurile stau aşa cum stau. Dacă pe ultima sută de metri nu se produce vreo dezvăluire bombă, gen că el a fost asasinul lui JFK sau că, de fapt, el a fost pilotul care a lansat bomba atomică de la Hiroshima, nu se va întîmpla nimic. Reluarea temelor legate de casele şi averea sa îi vor aduce scăderi , dar nu atît de mari pentru a-i periclita prima poziţie. Sau, mai ştii..

Adevărata luptă se va da între PNL, PSD şi USR pentru cîştigarea a cît mai multe locuri în CL.După europarlamentarele de anul trecut, părea că USR nu va avea mari probleme în a căştiga cele mai multe scaune de consilieri. Între timp lucrurile s-au mai schimbat. Mesajul propus de candidatul pentru primărie, Cosette Chichirău se rezumă la eradicarea corupţiei în primărie şi transparenţă. Bun, frumos, dar doar cu funcţionari corecţi şi o bună comunicare nu se poate conduce un oraş. Mai trebuie şi un program. Un program viabil, realizabil, nu o înşiruire a tuturor dorinţelor ieşenilor.Dealtfel, chestia asta gen ”şaorma cu de toate” este caracteristică majorităţii candidaţilor , atît la CJ , cît şi la primărie.

Candidatul PSD, Camelia Gavrilă, nu a început prea bine precampania, fiind , iniţial, cotată multişor sub scorul pronosticat pentru partid. În timp, însă, Gavrilă a renuţat la strategia ”şaorma cu de toate” şi a început să-şi particularize mesajele, să nu mai promită ca şi ceilalţi , cîte în lună şi în stele. Rezultatele s-au văzut imediat, trendul la deputatul PSD fiind, încă, unul de creştere. Gavrilă se află, în prezent, foarte aproape de scorul partidului. Va rămîne aici, îl va egala, îl va depăşi? Depinde de ea,depinde de comunicarea pe care o avea cu cei care nu se regăsesc în platforma altor partide. Şi cîteva cuvinte despre candidatul PMP , Dorina Isopescu. Fiind specialist în construcţii, ne-am fi aştepta ca Isopescu să ne spună cîte ceva, dat fiind că problemele legate de urbanism ţin capul de afiş al presei ieşene de ani buni încoace. Nimic, tăcere totală. Deocamdată, Isopescu este doar o poză pe bannerele afişate prin oraş. Cam puţin pentru 5%. Ar trebui mai mult.
Ca o concluzie, Chirca va căştiga primăria, iar pe locul doi va veni Gavrilă, al cărei partid are o capacitate de mobilizare mai mare decît cel al lui Chichirău. Plus mesajele mai bine ţintite. În ce priveşte celelate partide , şanse mici de a intra în CL. Posibil să o facă ProRomânia.

Trimiteti mai departe

1 Comment

  1. comentariu pertinent !!!.. DA .. bazinul electoral pozitiv pe judet este al psd .. deci ..marcel popa va castiga !!!.. iar la municipiu ..cei ce stiu un gram de administratie publica locala ..stiu de ce MIHAI CHIRICA .. va castiga ..detasat ..chiar daca se va spune ca domnia sa a conceput si raspandit pe TERRA .. ASA ZISUL COVID-19 [ de fapt are alta denumire si este arma biologica produsa de URSS .. in timpul razboiului rece , acum rusia a castigat razboiul cu UE , USA , china victima colaterala si cu TERRA !!! .. insa in ambele institutii ..vor conta decisiv componentii … CJ .. si CL .EU prevad mari furtuni si uragane in urmatorii 4 ani ..in aceste doua entitati ..cu repercusiuni ..atat pentru presedintele CJ , cat si pentru PRIMAR .. vor suferi ..locuitorii municipiului si judetului … asa este in .. DEMOCRATIE !!!.SUCCES TUTUROR CANDIDATILOR !!!….

Comments are closed.