Un candidat la primăria Iaşi testează rezistenţa psihică a alegătorilor!

Te crezi tare din punct de vedere mental? Esti foarte rezistent psihic? Îţi poţi meţine starea de concentrare maximă o perioadă îndelungată? Da? Eşti sigur de asta? Informaţiadeiaşi.ro îţi dă, azi, posibilitatea să verifici singur toate acestea. Cum? Printr-un simplu test.Vom prezenta în cele ce urmează ultima postare pe facebook a candidatului PSD la primăria Iaşi, Camelia Gavrilă. Testul constă în a reuşi să citiţi pînă la capăt compunerea doamnei profesor şi , apoi, în linişte, să vă răspundeţi singur la întrebarea dacă aţi reuşit sau nu să înţelegeţi ceva. Nu vă lăsaţi prinşi în capcană, zicîndu-vă că totul e floare la ureche! Testul e mult mai dificil decît pare la prima vedere! Şi acum, să începem!

”Epopeea unor proiecte ratate
Orașul Iași poartă amprenta evenimentelor care au scris istoria noastră ca neam, este cetate a culturii și a identității naționale, loc de întâlnire a iubitorilor de artă și frumos, centru al excelenței în educație, simbol al diversității culturale care a oferit comunității noastre, de-a lungul timpului, o aură modernă și cosmopolită. Iașul trebuie să parcurgă acum drumul devenirii și al europenizării pentru a-și putea consolida statutul în rândul marilor municipii și pentru a oferi cetățenilor condiții și oportunități specifice secolului XXI.
Deși în ultimii ani drumul spre modernizare și dezvoltare a fost susținut de structuri europene care au elaborat și finanțat programe pentru sprijinirea administrațiilor locale, prin alocarea de fonduri nerambursabile, actualul edil al Iașului și-a stabilit o agendă proprie de lucru, în care interesele comunității au fost realmente neglijate, prioritățile sale îndreptându-se preponderent spre avizarea unor noi construcții care au distrus arhitectura orașului. Astfel, Iașul a devenit ținta unor caracatițe imobiliare obscure, trecând proiectele stringente ale comunității în plan secund sau într-un con de umbră.
În aceste condiții, sub o administrație fără viziune și lipsită de curajul de a aspira la investiții de amploare pentru Iași, ne găsim doar în situația de a contempla patrimoniul cultural, istoric și educațional fără a avea însă acces la o infrastructură de transport modernă, la servicii de calitate, la spații special amenajate pentru evenimente cultural-artistice într-o „cetate a culturii”. Rămânem, în schimb, sufocați de poluare, pierduți în ambuteiaje interminabile, prinși în lupta permanentă pentru un loc la o grădiniță de stat și captivi într-un maraton continuu de identificare a unui spațiu de joacă, a unei oaze de verdeață și sănătate într-un oraș al betoanelor.
Condamnarea Iașului la stagnare este rezultatul administrației ce a stat patru ani sub semnul lipsei acute de inițiativă, de implicare și responsabilitate. De multe ori șansa de a schimba fața Iașului a fost ratată de administrația locală prin absența unor proiecte de anvergură demarate în capitala Moldovei. Încercarea disperată de a redresa întârzierile față de alte municipalității nu poate remedia decalajul consemnat în perioada 2014-2020. Dacă alte comunități mult mai mici au dovedit mobilizare exemplară pentru a accesa fonduri și proiecte importante, administrația ieșeană rămâne la nivel mărunt, schimbând pavele și amenajând ronduri de flori.
Iașul, cetate a culturii fără „casă”…
Orașul Iași, cetate cu un bogat patrimoniu istoric și cultural, cu o deschidere asumată spre artă, inovație și creativitate suferă și astăzi în lipsa unui sediu adecvat pentru activitatea Filarmonicii de Stat „Moldova”, pentru activitatea Operei din Iași, pentru absența unor demersuri de refacere a patrimoniului cultural.
Totodată, subliniez faptul că municipiul nostru nu beneficiază nici în prezent de o sală polivalentă care să găzduiască evenimente de mare anvergură, pentru o comunitate preocupată de cultură, de cunoaștere și cu o mare sensibilitate artistică. Nici zona activităților sportive nu este favorizată, două mari promisiuni au fost uitate: realizarea unui bazin olimpic și a unui stadion de nivel european.
Orașul Iași, pepinieră de experți și oraș de tranzit în parcursul lor profesional
Calitatea învățământului ieșean a scris istorie de-a lungul timpului, iar numărul mare de tineri care aleg orașul pentru a-și creiona parcursul profesional reprezintă o formă de recunoaștere continuă a faptului că școala ieșeană este un etalon al procesului educațional de calitate și nivel internațional.
Resursa de tinerețe, creativitate și inovație venită din partea tinerilor este irosită prin faptul că municipalitatea nu se implică în elaborarea de proiecte și parteneriate pentru menținerea absolvenților valoroși. În aceste condiții, Iașul rămâne doar un oraș de formare sau de tranzit pentru tinerii cu potențial, exodul acestora îndreptându-se spre comunități dezvoltate, care au făcut progrese vizibile pe drumul europenizării, de tipul orașelor Cluj, București, Timișoara. Scenariul se repetă și în cazul antreprenorilor care ocolesc Iașul, municipalitatea nefiind capabilă să realizeze, în patru ani de mandat, necesarele parcuri industriale.
Propagandă politică „pe nervii” ieșenilor
Cu siguranță cel mai mare eșec al actualei administrații locale ține de întârzierea unor măsuri care să vizeze transportul public de calitate și infrastructura rutieră modernă, aspecte care ar fi avut importante influențe spre diminuarea poluării din comunitatea noastră.
Pierdem ore în șir la volan, suntem captivi în infernale ambuteiaje ce se formează în toate cartierele orașului, căutăm zadarnic un loc de parcare, resimțim sufocarea din trafic – motive clare pentru nevoia de schimbare la nivelul administrației, în sensul unei echipe cu viziune și concentrare asupra investițiilor de anvergură pentru comunitate.
De aceea, considerăm că este tardivă încercarea dumneavoastră, domnule primar Chirica, de a înțelege mecanismele de finanțare europeană, prin asocierea disperată de imagine montată în scenă odată cu vizita la Iași a ministrului Marcel Boloș. Ieșenii s-au convins deja la finalul acestui mandat de incapacitatea echipei dumneavoastră de a concepe proiecte, de a acționa eficient, de a valorifica oportunitățile europene, fiind conștienți de faptul că veți rămâne irevocabil „un primar al machetelor”, al ipotezelor, al unor promisiuni puțin credibile!”

Dacă ai ajuns pînă aici, atunci, bravo, ai reuşit, ţara se bazează pe tine!

Trecînd la un ton serios, Camelia Gavrilă devine enrvantă tratîndu-şi urmăritorii de pe facebook ca pe un grup de copii de clasa a V-a , cărora le ţine o prelegere despre ce este rău în Iaşi. Noi aşteptăm un program concret, cu puncte. A.Vreau să fac aia, B. vreau să fac cealaltă etc. iar apoi să ne spună :A îl fac în felul următor, cu finaţare de acolo, B. îl fac în felul ăsta, cu bani de dincolo etc. Adică, dorim ceva concret, ceva ce ne putem imagina, şi la care putem spera . Gavrilă ne oferă doar vorbe, vorbe şi iar vorbe. Sătui de din astea!

Trimiteti mai departe