Aţi plăti un milion de dolari pentru un peştişor? Specia de peşti din care un exemplar costă exact atît trăieşte în Japonia!

Pestii koi sunt rudele mult mai „bogate si celebre” ale batranului crap pe care l-am mancat cu totii.

Pestii koi din Japonia sunt cei mai scumpi! Unul s-a vandut cu 1.8 milioane! Ce se intampla? Nu te-ai gandit niciodata ca undeva in lume s-ar putea sa existe un peste pe care cineva sa plateasca peste 1.8 milioane de dolari, nu?

Ei bine, atunci e momentul sa afli despre pestii koi originari din Japonia care sunt adevarate comori pentru crescatorii lor si pot ajunge sa aiba preturi exorbitante fara ca noi, muritorii de rand sa intelegem de ce. Istoria pestilor koi a inceput prin anii 1700 in Japonia, atunci cand cultivatorii de orez au inceput sa-i creasca pentru ca aveau culori si modele interesante, cam in acelasi fel in care in alte parti ale lumii cresteau caini de diferite rase care ajungeau sa devina animale de companie. Sute de ani mai tarziu, cresterea si imperecherea pesteilor koi a devenit o traditie pe care crescatorii o iau foarte in serios.

Exista inclusiv un campionat national, o competitie, prin care arbitrii decid care este cel mai frumos peste koi. Criteriile pe care le iau in cosiderare in procesul de notare sunt urmatoarele: cat de bine si frumos arata solzii pestelui, marimea lui, forma si gratia cu care pestele se misca in apa. Dar cel mai important criteriu pe care sunt alesi si diferentiati ca pret sunt culorile lor. Este foarte importanta diversitatea de culori si modele de pe solzii unui peste koi, iar asta il poate face extrem de valoros.

Pestii koi au explodat ca si popularitate in intreaga lume si sunt foarte cautati de hoteluri si restaurantele de lux care ii expun in acvarii uriase. Un peste normal poate costa de la cativa dolari pana la 10 – 20.000 de dolari dar poate depasi lejer si 1 milion de dolari daca este un exemplar renumit si premiat. In prezent exista peste 120 de specii de pesti koi si daca nu stiti cum sa vi se para e bine de stiut ca pe intreaga planeta sunt 200 de rase de caini.

Unii dintre acesti pesti sunt rezultatul a zeci de ani de crestere selectata si foarte multa atentie din partea crescatorilor. Cele mai cautate culori pentru un peste koi sunt alt si rosu, cu cat sunt mai proeminente si mai bine proportionate pe corpul pestelui cu atat exemplarul este mai bine cotat. Culorile alb si rosu in Japonia inseamna fericire si puritate iar asta le face atat de valoroase.

Si in caz ca nu stiati procesul de crestere al pestilor este foarte greu. Spre exemplu un crescator normal incepe cu aproximativ 3 milioane de pesti din care selecteaza 15.000 pe care sa-i creasca pentru primul an, dupa inca un an alege doar 1.000 pe care sa-i creasca si in anul doi. Pestele care a fost vandut cu suma record de 1.8 milioane de dolari a asteptat pana cand pestele a facut 9 ani pentru a il vinde la o licitatie.

(ciao.ro)

Trimiteti mai departe