Trump vrea ca trupele ruseşti să părăsească Venezuela!

Președintele american Donald Trump a cerut miercuri Rusiei să își tragă trupele din Venezuela și a avertizat că “toate opțiunile” sînt deschise pentru a realiza aceasta.

Sosirea a două avioane rusești care transportă aproape 100 de soldaţi ruşi în afara orașului Caracas, sâmbătă, a escaladat criza politică din Venezuela.

Rusia și China au sprijinit pe președintele Nicolas Maduro, în timp ce Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale îl susțin pe liderul opoziției, Juan Guaido. În ianuarie, el a invocat constituția pentru a-și asuma președinția interimară a țării, argumentând că realegerea lui Maduro din 2018 a fost ilegitimă.

“Rusia trebuie să plece”, a declarat Trump reporterilor la Oficiul Oval, unde s0a întâlnit cu soția lui Guaido, Fabiana Rosales.

Guvernul S.U.A. consideră că trupele rusești includ forțe speciale și personal de securitate cibernetică.

Întrebat cum va face ca forțele ruse să plece, Trump a spus: “Vom vedea. Toate opțiunile sunt deschise. “

”Rusia are relații bilaterale și acorduri cu Venezuela pe care intenționează să le onoreze”, a declarat adjunctul ambasadorul rus la ONU, Dmitry Polyanskiy, ca răspuns la comentariile lui Trump.

“Nu este de datoria SUA să decidă acțiunile și soarta altor țări. Este vorba doar de oamenii din Venezuela și de singurul lor președinte legitim, Nicolas Maduro “, a spus Polyanskiy pe Twitter.

Maduro, care își păstrează controlul asupra funcționării statului și a armatei țării, a declarat că Guaido este o marionetă a Statelor Unite.

(reuters)

Trimiteti mai departe