După 500 de ani! Preşedintele Mexicului cere Spaniei să prezinte scuze pentru cucerirea ţării sale!

Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a declarat luni că a cerut guvernului spaniol și Papei Francis să-și ceară scuze mexicanilor indigeni pentru relele comise în timpul cuceririi spaniole acum 500 de ani.

Lopez Obrador a declarat, într-un video distribuit pe Facebook și pe Twitter, că a scris regelui Spaniei, Felipe VI, despre această chestiune.

“Am trimis deja o scrisoare regelui Spaniei și o altă scrisoare către Papă, pentru a cere iertare popoarelor indigene pentru încălcări ale ceea ce sunt acum cunoscute sub numele de drepturile omului”, a spus el.

Spania este una dintre cele mai mari surse de investiții străine directe din Mexic. Guvernul mexican încă nu a ratificat un nou acord de liber schimb încheiat cu Uniunea Europeană în aprilie 2018.

Vorbind, alături de soția sa, într-o zonă arheologică din sud-estul statului Tabasco, Lopez Obrador a declarat că scrisoarea menționează masacrele care au avut loc în timpul cuceririi spaniole de la începutul secolului al XVI-lea.

“Bisericile au fost construite deasupra templelor, eroii noștri patrioți au fost excomunicați”, a spus el. “Vom reconcilia, dar mai întâi să ni se ceară iertare.”

Ministerul de Externe al Spaniei nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Ministerul a publicat o declarație de respingere a conținutului scrisorii lui Lopez Obrador, potrivit presei interne. Reuters nu a putut imediat să obțină o copie a declarației.

“Sosirea acum 500 de ani a spaniolilor pe teritoriul mexican de astăzi nu poate fi judecată în lumina considerentelor contemporane”, a declarat guvernul, potrivit presei spaniole.

“Guvernul Spaniei își reiterează disponibilitatea de a colabora cu guvernul din Mexic”.

(reuters)

Trimiteti mai departe