Dacă tot e la modă! Chirica vrea referendum local!

În ultima postare pe pagina sa de facebook, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, anunţă ca va chema cetăţenii oraşului la un referendum.

”Am decis ca, odată cu punerea în dezbatere a viitorului buget, pentru anul 2019, să declanșez o procedură de referendum local prin care să vă cer punctul de vedere pe câteva teme legate de accesului mașinilor poluante în oraș. Este important să vedem dacă sunteți de acord să mai primim în oraș autoturisme cu normă de poluare sub Euro 3, dacă sunteți de acord să mai primim în zona centrală autoturisme cu normă de poluare sub Euro 4, dacă sunteți de acord cu alte măsuri de îndepărtare și descurajare a cumpărării acestor tipuri de autoturisme, dar într-un mod în care să nu atentăm asupra dreptului constituțional al oricărui cetățean de a achiziționa un bun de pe piață. Vom avea o dezbatere publică largă, de tip referendum, cu cetățenii Municipiului Iași, așa cum scrie la carte. Vom face cum vor spune cetățenii.” scrie Chirica.

Sincer să fim, nu înţelegem utilitatea acestui demers.Problema poluării municipiului este binecunoscută de ani buni, atît la nivel naţional, cît şi european. O simplă hotărîre de Consiliu Local ar fi fost de ajuns pentru a stopa traficul greu sau al vehicolelor care folosesc combustibil extrem de poluant. Mai ales că ar fi avut şi suportul liberalilor din legislativul local, PNL Iaşi aducănd de nenumărate ori în atenţia ieşenilor chestiunea poluării din municipiu.

Dacă, însă , citim iniţiativa primarului în cheie politică, lucrurile se schimbă.Prin convocarea, eventuală, a acestui referendum local, Chirica va putea vedea cam de cît sprijin se mai bucură din partea ieşenilor. Aceasta i-ar putea fi folositor pentru continuarea carierei sale politice, recte la alipirea , pe ultima sută de metri a mandatului său, la o formaţiune politică al cărei candidat la Primărie să devină. Pe persoană fizică este perdant, iar el ştie asta. Un rezultat bun la referendumul ce va fi convocat i-ar da o marjă bună de negociere. Iaca , deci, şi utilitatea referendumului pe care Chirica se gîndeşte să-l convoace. Numai că nu e vorba despre poluare, ci despre el!

Trimiteti mai departe