După ce va participa la nunta ministrului austriac de externe, Putin se va întîlni cu Merkel!

Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel pentru discuții despre conflictele din Ucraina și Siria, precum și despre proiectul de gazoduct Nord Stream 2 care a atras mînia SUA.

Putin sosește în Germania după o oprire la o podgorie austriacă pentru a participa la nunta ministrului de externe Karin Kneissl cu antreprenorul Wolfgang Meilinger.

Merkel a avertizat vineri că nu se așteaptă la prea multe de la discuțiile purtate cu Putin în palatul guvernamental Meseberg, dar a mai spus că cele două țări trebuie să rămână în “dialog permanent” pe lista lungă de probleme cu care se confruntă.

Meseberg: Huwenowsee und Schloß (Gästehaus der Bundesregierung)

Dar atât Juergen Hardt, purtătorul de cuvânt pe probleme de politică externă a blocului conservator al lui Merkel, cât și Achim Post, un membru important al PSD, parteneri junior ai guvernului de coaliție, au fost mai optimişti.

“Putem fi optimist cu prudență”, a declarat Hardt pentru ziarele Stuttgarter Zeitung și Stuttgarter Nachrichten într-un interviu publicat sâmbătă. “Președintele rus a intrat într-un impas atît în Siria și în estul Ucrainei și are nevoie de parteneri internaționali. Pentru asta trebuie să facă mutări diplomatice.”

Rusia și Occidentul continuă să se bată cap în cap în problema anexării Crimeei în 2014 și a conflictului care a urmat între separatiștii sprijiniți de Rusia în estul țării și armata ucraineană.

În ceea ce privește Siria, Germania dorește ca Putin să finalizeze o încetare a focului, în acord cu Statele Unite. Merkel a declarat, vineri, că este posibilă o întâlnire în patru cu privire la Siria, care implică Germania, Rusia, Turcia și Franța.

Germania este, de asemenea, sub o presiune puternică din partea Statelor Unite pentru a opri lucrările asupra conductei planificate Nord Stream 2 care va transporta gaze din Rusia în Germania sub Marea Baltică.

Statele Unite afirmă că va spori dependența Germaniei de Rusia față de energie. Ucraina se teme că conducta va permite Rusiei să-l taie de pe urma tranzitului de gaze. Vecinii Germaniei din Estul Europei, nervoși de incidența rusească, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiect.

(reuters.co.uk)

Trimiteti mai departe