Premieră în fotbal. CM din 2026 va fi găzduit de trei țări

Cupa Mondială din 2026 va avea loc în Statele Unite, Mexic și Canada, după ce Congresul FIFA a votat copleșitor miercuri pentru a sprijini oferta comună a celor trei națiuni, lăsînd Marocul să piardă pentru a cincea oară.

Oferta nord-americană a adunat 134 de voturi față de cele 65 ale Marocului. Un membru al congresului a votat pentru “nici o ofertă”.

Evenimentul din 2026 va fi primul turneu extins cu 48 de echipe, în creștere față de actualul turneu de 32 de echipe, care începe joi în Rusia.

Ambele oferte au primit o ultima sansa de a-si prezenta cazul cu 15 minute de prezentari in fata congresului, la Expocentrul din Moscova. Nord-americanii au promis că turneul lor va genera un profit de 11 miliarde de dolari, în timp ce Maroc, care a eșuat acum în cinci oferte pentru a găzdui o Cupă Mondială, a declarat că vor face cinci miliarde.

Deși va fi primul turneu care va fi găzduit de trei națiuni, marea majoritate a jocurilor va avea loc în Statele Unite.

Dintre cele 80 de partide, 10 meciuri vor avea loc în Canada, 10 în Mexic și 60 în S.U.A., cu finala jucată la stadionul MetLife din New Jersey, terenul celor de la New York Giants și New York Jets, ambele din NFL.

Statele Unite au găzduit Cupa Mondială anterior în 1994, în timp ce Mexic a găzduit-o în 1970 și 1986. Canada nu a găzduit niciodată Cupa Mondială a bărbaților, dar a organizat turneul pentru femei în 2015.

reuters

Trimiteti mai departe