Rusia nu încearcă să împartă UE, spune Putin înaintea unei vizite în Europa de Vest

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu difuzat luni că nu dorește să divizeze Uniunea Europeană în timp ce se pregătește să viziteze Austria în prima sa călătorie bilaterală într-o țară din Europa de Vest în aproape un an.

“Nu urmărim obiectivul de a împărți nimic sau oricine în UE”, a declarat Putin pentru postul de televiziune ORF.

“Suntem mult mai interesați de faptul că UE este unită și înfloritoare, deoarece UE este partenerul nostru comercial și economic cel mai important”.

Putin, care nu a efectuat o vizită bilaterală într-o țară din Europa de Vest de la plecarea din Finlanda în iulie anul trecut, se va întâlni cu liderii guvernului și de afaceri din Austria într-o călătorie care marchează oficial 50 de ani de când companiile energetice Gazprom și OMV au semnat un contract de furnizare de gaze.

El va participa la o conferință de afaceri cu trimiși din ambele țări.

Dar problema sancțiunilor UE, impusă Rusiei din cauza sprijinului acordat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, va cîntări greu în toate discuțiile oficiale pe care le va avea.

Legăturile Moscovei cu țările UE rămân tensionate după anexarea Rusiei la Crimeea, implicarea sa în Siria și Ucraina de Est și otrăvirea unui fost agent dublu rus în Marea Britanie. Londra a acuzat otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei, dar Moscova a negat orice implicare.

Guvernul austriac de coaliție a conservatorilor și extremei drepte pro-Putin se afla într-o minoritate a guvernelor UE care nu au expulzat nici un diplomat rus în cazul Skripal, iar Austria, în ciuda apartenenței la UE, arată un istoric de neutralitate și relații relativ calde cu Rusia.

Moscova dorește ca UE să ridice sancțiunile, dar blocul le-a legat de progresul pe teren, ceea ce nu sa întâmplat.

Austria, care preia președinția rotativă a UE în iulie, a declarat că dorește să acționeze ca o punte între est și vest.

Liderul Partidului Libertății, de extremă dreapta, care are un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită al lui Putin, a cerut, în acest week-end, ridicarea sancțiunilor.

Dar cancelarul Sebastian Kurz și conservatorii lui, care controlează politica austriacă de la UE, au declarat că Austria va depăși linia UE.

“Ne decidem pragmatic dacă să cooperăm cu cineva politic”, a declarat Putin atunci când a fost întrebat în interviu despre legăturile Rusiei Unite cu partidele de extremă dreapta.

“Încercăm să colaborăm cu cei care își exprimă public dorința de a lucra cu noi”, a adăugat el.

sursa reuters

Trimiteti mai departe