Aşa nu mai merge! Constituţia trebuie schimbată!

Am mai scris, scriem şi vom mai scrie!

Constituţia României trebuie schimbată! Avem doi poli de putere, Guvernul şi Preşedinţia, care nu dau semne că ştiu să facă altceva decît război. Iar asta e rău pentru ţară.

Lucrurile , dacă ne încăpăţinăm să menţinem actuala dualitate a puterii, nu se vor schimba nici într-un an, nici în zece , nici dracul ştie cînd!

Atîta vreme cît vom avea un Guvern şi un preşedinte de culori politice diferite , viaţa politică românească nu va fi decît o nesfîrşită ”dare la gioale”. Să ne explicăm un pic. PSD, că unora le place, iar altora nu, va rămîne şi pe mai departe principalul partid al ţării. Într-un stat sărăcit, în care majoritatea cetăţenilor trăiesc de pe o zi pe alta, este foarte greu ca ideile de dreapta să aibe succes. Cum poţi să-i spui de iniţiativă privată, micro şi macrointreprinderi celui care se gîndeşte ce să pună în strachină a doua zi? Este naiv cel care crede că se va produce conversia de la stînga la dreapta în mintea românilor peste noapte. Va mai dura. Toate acestea le spunem ca să se înţeleagă că şi în viitor majoritatea alegerilor generale(posibil chiar toate pe decenii întregi!) vor fi cîştigate de social-democraţi. Ca şi acum, ca şi în trecut, PSD va avea în jur de 40% şi, cu un aliat de conjuctură, ca şi acum, ca şi în trecut, va putea forma Guvernul. Lucrurile se schimbă la alegerile prezidenţiale. Candidatul PSD va fi întotdeauna primul după primul tur şi va pierde apoi în turul doi , pentru că toţi se vor coaliza împotriva sa. Şi ce vom avea? Ce avem şi acum şi nu funcţionează. Guvern PSD şi preşedinte de dreapta. Adică război politic. În felul acesta nu putem să progresăm, ceva trebuie schimbat, iar acel ceva este tocmai structura de putere. Alternative există. Ori facem ca în SUA sau Franţa şi dăm preşedintelui puterea executivă, ori urmăm exemplul Germaniei sau Italiei, unde preşedintele duce mîna dreaptă la frunte cînd se defilează la nuş’ce sărbătare de a lor, dar Guvernul conduce.

Dacă rămînem la mecanismul de putere actual ne vom război între noi mult şi bine de acum încolo! Trebuie să schimbăm Constiuţia! Altfel nu ieşim din rahatul în care sîntem!

Trimiteti mai departe